top of page

Täydellä tankilla uuteen viikkoon?

Palautuminen, yöuni, mikrotauot.... Miten nämä toteutuu, miten nämä toteutetaan...

Stressi, työssä ja vapaa-aikana, kuormittaa meidän koko elimistöä ja ennen kaikkea mieltä. Hektinen elämäntapa vaatii huomion suuntaamista koko ajan uusiin asioihin. Kognitiivinen ergonomia on hakusessa. Multitaskaaminen on päivän sana. Alati kiihtyvä elämäntahti vaatii vastapainoksi lempeitä taukoja, palautumisaikaa, lepoa ja laadukasta unta.


Millainen on palautumisosaamisesi? Onko vuodessasi 1-4 viikkoa lomaa, palaudutko viikonloppuna 2 päivää, nukutko hyvät yöunet vähintään 8 tuntia ja onko päivässäsi mikropalautumistaukoja 1-5 min kerrallaan? Sisältyykö elämääsi kuusi ällää: Lepo, Liikunta, Leikki, Luonto, Leipä ja Läsnäolo?


Näitä teemoja olen (ja olemme) pohtinut vakavasti viime aikoina. Yrittäjyys ja luottamustoimet, omat harrastukset ja kilpatoiminta, ajankäyttö ja priorisointi, kaikki aina yhtä haasteellista sovittaa yhteen. Jos palautumisosaaminen ei ole kunnossa, alkaa vähän kerrallaan kuormittuminen, kunnes viikonlopun vapaat ei enää riitä palautumiseen, eikä ehkä edes viikon loma. Huomaat kenties unohtelevasi asioita, lähimuisti pätkii, pinna kiristyy jo pienistä asioista ja mikä ei ole merkitty kalenteriin, sitä ei ole olemassa (kun ei vaan muista). Ulos katsomatta ei tiedä onko kevät vai syksy, viikonpäivät vilisee silmissä ja vuodet menee samassa sumussa.


Uni - erittäin mielenkiintoinen juttu. Yksi unisykli kestää n. 1,5 tuntia. Unen vaiheet vaihtelee kevyt-syvä-REM -uni. Syvän unen aikaan tapahtuu palautuminen ja REM -unen aikana nähdään unia. Lihasten kehittyminen tapahtuu levossa. Keho puhdistuu ja uudistuu unen aikana. Tunnistatko oman uni-ikkunan, milloin luonnollinen väsymys tulee? Tuo unijuna tulee illalla tiettyyn aikaa ja siitä alkaa unisyklisi, joita on 5-6 yön aikana. Jos et tunnista tai mene nukkumaan unijunan tultua (kun väsyttää), saatat hetken päästä jo virkistyä ja jatkaa valvomista. Seuraava tulee 1,5 tunnin päästä, mutta ei enää yhtä voimallisena. Syvä uni alkuyöstä on kaikista tehokkainta, se palauttaa parhaiten. Kuningas alkoholi sotkee hermoston rauhoittumista erittäin tehokkaasti, vaikka se on kaikista käytetyin keino rauhoittumiseen ja rentoutumiseen. Jo kaksi mietoa alkoholiannosta vaikuttaa heikentävästi yöuneen! Lyhyet päiväunet, 20-30 min, ei tutkimusten mukaan häiritse yöunta.


Toinen viime aikoina mielenkiintoni herättänyt asia on hengittäminen. Helppo ja tehokas täsmäase stressiin. Hengittäminen, tuo kehon palautusjärjestelmän pääkytkin. Päivittäiset hengittelyhetket, 10 kertaa rauhassa nenän kautta sisään ja nenän kautta ulos, voit tehdä missä ja milloin vain. Aloita aamusi rauhassa hengitellen, pidä pieni hengittelytauko ennen tärkeää palaveria tai rauhoitu illalla ennen nukkumaanmenoa hengitellen. Joogassa hengittely kuuluu asiaa ja vaikuttaa jo muutaman kerran tehtynä rauhoittavasti. Näin keho ja mieli saa signaalin: Kaikki on hyvin. Syke laskee, mieli rauhoittuu ja verenpaine laskee, stressi vähenee. Muutaman kerran toistettuna voit jo huomata sen tehon ja vaikutuksen.

Oma hyvinvointitekoni tällä hetkellä on panostaa näihin kahteen asiaan liikunnan lisäämisen ja tehostamisen sekä ruokavalion tarkistamisen rinnalla. Olen arvioinut mahdollisuuteni näiden toteuttamiseen realistisesti ja antanut tälle muutokselle aikaa. Joskus on hyvä pysähtyä, todeta mistä ollaan tultu ja minne ollaan menossa, asettaa tavoitteita ja miettiä hyvinvointitekoja. Koska tavoitteet ilman konkretiaa on vain ilmaan heitetty toive.

Mikä on sinun hyvinvointitekosi, johon voit sitoutua nyt ja aina?

Lähdetkö viikonlopun tai loman jälkeen täysin palautuneena täydellä tankilla uuteen viikkoon?

Oletko jo kokeillut hengittämisen voimaa?

Kommentoi tai kysele lisää!

Tiina

Personal trainer

Yrittäjä

bottom of page